Dakisolatie

Dakisolatie is erg belangrijk, want gemiddeld gaat zo’n 25% tot 30% van de warmte in een huis verloren via het dak.

Door het aanbrengen van platdak isolatie of hellenddak isolatie houdt u de warmte in uw huis en dat zorgt voor een warme en aangename woning.

Bovendien bespaart u hiermee op uw energierekening. Dakisolatie is dus om meerdere redenen een slimme investering; of u nu van binnenuit isoleert of van buitenaf isolatie aanbrengt. U hoeft het isoleren van uw dak niet per se uit te besteden, want meestal is dit eenvoudig zelf te plaatsen.

Er zijn 3 soorten materialen die zich uitstekend lenen voor dakisolatie:

  • Hardschuimplaten: Dit zijn platen isolatiemateriaal die een brandvertragende werking kennen en weinig of geen vochtopname hebben. Ze zijn vrij milieuvriendelijk en lenen zich zowel voor toepassingen bij een plat als hellend dak. Het grootste voordeel van de hardschuimplaten is het gebruiksgemak. Je vindt ze in verschillende maten en diktes en je kan ze zelf op maat snijden zonder al te veel kennis of moeite.
  • Glaswol: Glaswol kan je verkrijgen in dekens of platen en is eveneens onbrandbaar. Daarnaast is glaswol waterafstotend en ook een prima materiaal voor geluidsisolatie. Meestal zit er aan één kant van de plaat of het deken een aluminiumfolie die als damp-remmende laag fungeert. Glaswol is een prima isolatiemateriaal voor het dak, maar moeilijker te hanteren dan hardschuimplaten. Omdat glaswol irritatie veroorzaakt heb je beschermende kledij en een stofkapje nodig bij het plaatsen ervan.
  • Steenwol: Steenwol is vergelijkbaar met glaswol op gebied van eigenschappen en verwerking. Het is gemaakt van vulkanisch gesteente en eveneens een goed isolatiemateriaal.

Dikte isolatiematerialen

In sommige gevallen moet je rekening houden met de dikte van de isolatie (bijvoorbeeld bij beperkte ruimte). Hieronder zie je wat de dikte is van de verschillende soorten isolatiemateriaal voor dakisolatie.

Soort isolatiemateriaal Dikte in cm
Glaswol 10
Steenwol 10
EPS (platen van piepschuim) 10
XPS platen 7 – 9
PUR platen (hardschuim) 6 – 9
PIR platen 5
Recyclebare isolatiematerialen (vlas, wol, kurk, etc.) 10 – 13